EQUINOTERÀPIA/Terapia Assistida amb Cavalls (TAC)

 

Equinoteràpia / Terapia assistida amb cavalls

L’equinoterapia és una teràpia complementària que utilitza els beneficis de l’equitació amb fins de rehabilitació per a persones amb problemes físics o mentals, com són: el síndrome de down, autisme, bulimia, anorexia, Síndrome de Wess, Paliomelitis, Derrame cerebral,problemes de conducta, i molts altres problemes, l’equinoterapia o teràpia assistida amb cavalls la podem dividir amb tres grans àrees.

1)Hipoteràpia
2)L’equitació terapèutica
3)L’Equitació com a esport per a discapacitats.

L’hipoteràpia, és l’àrea que utilitza el cavall amb fins terapèutics amb persones que no poden portar el control del cavall, per tan el control del mateix és responsabilitat del monitor eqüestre i el pacient rep la teràpia sota les instruccions i supervisió del terapeuta. Dintre de l’hipoteràpia podem parlar de la passiva i de l’activa.
L’equitació terapèutica és l’àrea destinada a la monta amb fins terapèutics on el cavall és controlat per el genet sota supervisior del monitor i del terapeuta.
L’equitació com a esports per a discapacitats és la pràctica eqüestre per persones amb alguna discapacitat i amb intenció de participar en algun tipus de competició eqüestre.
Des de Les tanques, pensem que el cavall poseeix característiques musculars i úniques i qui sap muntar ha experimentat l’agilitat, el moviment harmònic i la força que el caracteritzen.Ell representa, per el seu genet més que un medi de locomoció és una part essencial d’una activitat placentera que pot convertir-se en una veritable passió.I per les persones que pateixen algun tipus de discapacitat, el cavall pot significar, no tan sols el medi d’adquirir de cop tots els seus atributs si no un tractament que dóna notables resultats.
El cavall és una font inagotable d’estímuls que afavoreixen la coordinació motora,l’equilibri, l’atenció, els reflexes i moltes altres respostes autòmates. També actúa sobre les funcions cognoscitives i especialment sobre les respostes emocionals. EL moviment harmònic del pas del cavall, així com la utilització de la gran majoria de músculs del cos humà al muntar , resulten un gran exercici per enfortir aquelles àrees que requereixen major atenció , la hipotomia clàssica amb nens amb Síndrome de Down, la falta d’equilibri amb la paràlisis cerebral i altres funcions cerebrals menors, així com el reflexament dels membres inferiors en persones que requereixen l’ús de cadira de rodes.

A les Tanques, fa més de 6 anys que portem a terme activitats d’equinoteràpia amb escoles d’educació especial, desplaçant al centre dos dels nostres cavalls i dos dels nostres professionals que junt amb els terapeutes del centre són els responsable que els nens realitzin les sessions d’hipoteràpia.
D’altra banda al centre d’equitació és un lloc ideal per portar a terme sessions d’hipoteraìa i cada nen/a podrà assitir amb la seva familia a fer alguna sessió d’hipoteràpia i així gaudir del cavall durant una estona.

Fotos equinoterapia


Comparte si te ha gustado..Share on Google+Share on FacebookTweet about this on Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP-SpamFree by Pole Position Marketing